Wat maakt de tomaat gezond?
VoedingswaardeGeduldig wachten we tot iedere tomaat aan de tros gerijpt is. En als het eenmaal zover is, worden ze met zorg van de plant geknipt. Boordevol smaak- en voedingsstoffen. Prominent tomaten zijn rijk aan vitaminen en anti-oxidanten. Zo speelt de tomaat een belangrijke rol bij het versterken van de weerstand.
Een tomaat bevat grote hoeveelheden vitamine C. Vitamine C is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van uw weerstand. Het eten van tomaat verhoogt de weerstand, waardoor je beter bestand bent tegen virussen en bacteriën. Ook bevat een tomaat maar weinig calorieën, slechts 19 calorieën per 100 gram.
Vers in het schap
Prominent tomaten bevatten veel goede eigenschappen en kunnen op allerlei manieren gegeten worden. Bijvoorbeeld verwerkt in een salade of zo uit de hand. Maar tomaten zijn ook heerlijk in warme gerechten zoals soep of saus voor bij de pasta. Direct na de oogst bevatten onze tomaten de meeste voedingsstoffen. Daarom is ons logistieke proces erop ingericht om onze gezonde tomaten zo snel mogelijk in het schap te krijgen. En wist je dat tomaten die verhit worden voedingsrijker, voedzamer en daardoor nog gezonder zijn dan rauwe tomaten?
Voedingswaarde tomaat per 100 gram (Brioso tomaat)
Eiwit | 0.8 g/100 g |
Vet | 0.1 g/100 g |
Koolhydraten | 3.47 g/100 g |
waarvan suikers | 3.31 g/100 g |
Suikers | |
Fructose | 1.78 g/100 g |
Galactose | <0.10 g/100 g |
Glucose | 1.53 g/100 g |
Lactose | <0.10 g/100 g |
Maltose | <0.10 g/100 g |
Saccharose | <0.10 g/100 g |
Voedingsvezels | 1.4 g/100 g |
Energie (kJoules) | 88 kJ/100 g |
Energie (kcal) | 21 kcal/100 g |
Natrium | <0.002 g/100 g |
Lycopeen | 27 mg/kg |
bron: Analyserapport NutriControl 19 mei 2016
Activeer de shopper om tomaten te eten op verrassende momenten
Bijvoorbeeld bij het ontbijt. Benieuwd naar het positieve effect hiervan?